Podjetje s tradicijo
Prisegamo na visoko kakovost

Učinkovit namakalni sistem za rastlinjak, vrt in travo

Namakalni sistem je pomemben del vsakega rastlinjaka, saj omogoča optimalno vzgojo rastlin. Enako zasnovo določenega tipa namakalnega sistema pa lahko uporabite tudi za namakanje trave in vrta. V podjetju RAR novi d.o.o. vam svetujemo, kateri namakalni sistem je najbolj primeren za vaše potrebe, pri čemer v celoti poskrbimo za izvedbo in montažo, tako da je sistem pripravljen za uporabo. Izbirate lahko med tremi osnovnimi sistemi namakanja iz naše ponudbe. Na voljo je najbolj razširjeno kapljično namakanje na cev ali kapljalnik, namakanje z zamegljevanjem in namakanje s pršenjem od zgoraj ali stoječe. Pri namestitvi sistema poskrbimo za ves potreben material in vso namakalno opremo. Na vašo željo je namakalni sistem za vrt, travo ali rastlinjak lahko popolnoma avtomatiziran in podprt s kontrolerji. Avtomatizacija s kontrolerji optimizira čas pridelave, zato je še posebej smiselna za namestitev v večjih rastlinjakih ali na večjih zunanjih površinah. Avtomatizirani namakalni sistem pa omogoča tudi dognojevanje.

Namakalni sistem za rastlinjake

Kapljično namakanje za natančno in učinkovito zalivanje rastlin

Vse rastline potrebujejo ustrezno količino vode za rast in oskrbo s hranilnimi snovmi. Pri tem se je kapljični namakalni sistem izkazal za enega izmed najbolj učinkovitih sistemov za natančno in učinkovito zalivanje rastlin. Ta namakalni sistem predstavlja odličen način za varčno in enostavno namakanje rastlin in vrtnin, pri čemer omogoča enakomerno zalivanje tal in rastlin, kar zagotavlja prihranek vode in energije ter s tem tudi denarja. Kapljični namakalni sistem se uporablja za namakanje v rastlinjakih, na vrtovih, travah, gredah, živih mejah in za zalivanje različnega grmičevja. Tovrsten način namakanja je primeren za vzgojo zelenjave in cvetja v profesionalnih rastlinjakih, pri čemer je dodan tudi namakalni sistem pršenja. Pri tem vsakemu tipu rastlin prilagodimo tudi opremo za namakanje, zato da bi rastline čim boljše uspevale. Namakalnemu sistemu lahko dodamo primerno količino gnojil, zato da si boste olajšali delo. Prednost kapljičnega namakanja je v tem, da rastlina vedno dobi zadostno količino vode, pri čemer pa tla nikoli ne postanejo razmočena, saj ne prihaja do prekomernega pronicanja, izhlapevanja in odtekanja vode, kar lahko vpliva na nastanek bolezni in okužb rastlin.

Kapljično namakanje na cev in na kapljalnik

Kapljični namakalni sistem lahko deluje na PVC cev ali na kapljalnik. V obeh primerih vam v podjetju RAR novi svetujemo, kako namestiti oziroma urediti enostaven sistem za namakanje in kako ga čim bolj optimalno uporabljati. Kapljično namakanje na cev deluje tako, da se najprej močnejša cev za zalivanje pritrdi na stabilno konstrukcijo. Po ceveh pa se usmeri voda do več šob, ki so nameščene ob posameznih vrtninah in rastlinah. Dodatne cevi ob koreninah rastlin so lahko avtomatske, zato da je zalivanje rastlin enakomerno razporejeno. Tak način je tudi najbolj učinkovit, saj cev za namakanje pripeljemo vse do korenin. Na koncu že napeljane cevi pa lahko pritrdimo tudi kapljalnik, iz katerega počasi kaplja voda in tako rastlinam dovaja zadostno količino vode. Tovrstni namakalni sistem omogoča natančen nadzor nad razporeditvijo šob, pri čemer lahko nadzirate, kolikšno količino vode porabi posamezna rastlina. Avtomatizacija sistema s cevmi pa omogoča natančno doziranje vode, kar pomembno vpliva na prihranek energije in vode.

Namakalni sistem za vrt in rastlinjake

Namakalni sistem za vrt z enakomernim zalivanjem rastlin

Kapljično namakanje ni primerno le za enakomerno zalivanje rastlin in vrtnin v rastlinjaku, temveč tudi za zalivanje vrta, lončnic, živih mej, grmovja in cvetličnih gred. Uporablja se za namakanje zunanjih kmetijskih površin, pri čemer lahko dodamo še namakalni sistem pršenja. Kapljični namakalni sistem za vrt omogoča varčno in enostavno zalivanje rastlin, saj so cevi pripeljane vse do rastlin in njihovih korenin, pri čemer več šob enakomerno dovaja vodo po kapljicah, tako da vsaka vrtnina dobi zadostno količino vode. Pri namestitvi samodejnega zalivalnega sistema za vrt poskrbimo za vso namakalno opremo, kot so kapljične cevi, črpalke, filtri za vodo ter primarni vod z odcepi in ventili za vsako gredo posebej. Kapljični namakalni sistem za vrt preprečuje prekomerno pronicanje, odtekanje in izhlapevanje vode, zato ne prihaja do razmočenih tal, iz katerih se lahko razvijejo različne okužbe in bolezni, ki zavirajo rast rastlin. Vam pa takšen način zalivanja vrtnin omogoča prihranke na energiji in vodi, saj sistem natančno odmerja vodo za zalivanje.

Učinkovit namakalni sistem s pršenjem

Namakalni sistem s pršenjem je primeren za zalivanje rastlin in vrtnin v rastlinjakih, na vrtu in na drugih površinah. Prav tako pa je ta sistem primeren tudi za zalivanje trave, saj namakanje s pršenjem daje večjo količino vode. Namakalni sistem za travo vključuje namestitev in uporabo rezervoarja z vodo, črpalke, ki skrbi za dovajanje pritiska pri namakanju s pršenjem, ter uporabo zalivalne cevi in cevi za namakanje s šobami. Namakanje s pršenjem lahko zajema namestitev samohodnega zalivalca, ki se premika po lastni cevi ali pa namestitev fiksnega zalivalca, ki je nameščen na koncu zalivalne cevi. V podjetju RAR novi pa vam pomagamo tudi pri nadgradnjah namakalnega sistema, kjer poskrbimo za namestitev opreme za avtomatizacijo enakomernega zalivanja vrta, trave, rastlin in vrtnin. Tako lahko skozi avtomatizirani namakalni sistem dodajate rastlinam potrebna gnojila in s krmilniki nadzirate količine teh dodatkov, skupaj s količino vode.